Merhabalar bu yazımızda Android Studio ve SDK kurulumunu anlatacağım. Android Studio ve SDK kurulumundan önce bilgisayarımıza JDK kurulumu yapmamız gerekmektedir.
Android Studio kurulumuna geçmeden önce JDK (Java Development Kit) indirmemiz gerekiyor. Android Studio, Java tabanlı olduğu için Eclipse gibi JDK yüklü olması gerekiyor.
JDK Kurulumu
Önce bu adrese girelim. Karşımıza aşağıdaki indirme ekranı gelecektir. Sağdaki JDK başlığının altındaki DOWNLOAD butonuna tıklayalım.
Daha sonra Accept License Agreement seçeneğini tıklayarak Windows için en altta Download alanında bulunan linkte tıklayarak indirme işlemini başlatın.
İndirdiğiniz dosyayı açıp kurmaya başlayabilirsiniz. Kurulum adımları aşağıdaki gibi olacaktır:
Burada Java’nın yüklü olduğu dizini değiştirmeden Next diyoruz.
JDK yüklendi. Close butona ile ekranı kapatıyoruz. JDK kurulumundan sonra aşağıdaki adımı takip ederek Path ayarları eklememiz gerekiyor.
Bilgisayar > Özellikler > Gelişmiş Sistem Ayarları > Ortam Değişkenleri butonuna tıklayın.
Sistem değişkenleri alanına yeni bir değişken ekleyeceğiz. İsmi “JAVA_HOME” olacak. Değerine de “C:\Program Files\Java\jre-10.0.1\bin” yazıyoruz ve Tamam diyerek ekleme işlemini yapıyoruz.
Ben bu dizine kurdum. Siz hangi dizine kurduysanız o pathi vermelisiniz.
Değişkeni ekledikten sonra son görünüm aşağıdaki gibi olacaktır
Android Studio Kurulumu
İlk olarak bu adresten Android Studio’yu indirelim ve aşağıdaki gibi Download Android Studio butonuna tıklayalım.
İndirdiğimiz exe dosyasını çalıştırıp kurulumu başlatalım.
Kurulum başladıktan sonra Next-Next yaparak aşağıdaki adımları takip edelim:
Alttaki ekranda Android Studio’nun nereye kurulacağını seçiyoruz.
SDK Kurulumu
Kurulum bitti. Şimdi SDK yükleme zamanı. Android Studio’yu kurduktan sonra karşımıza aşağıdaki giriş ekranı gelecektir.
Sağ alttaki menüden Configure – > SDK Manager seçeneğini tıklayıp SDK yükleme ekranını açalım.
Eğer yüklü bir SDK yoksa aşağıdaki işaretli butona tıklayarak bir konum belirleyin.
Aşağıdaki işaretli alanda belirlediğiniz konuma yükleme yapmak için Next butonuna tıklayın.
SDK yüklemesi tamamlandı. Platform 27 yüklendi. Siz bundan başka platformlar yüklemek isterseniz aynı ekrandan API listesinden seçim yapıp yükleyebilirsiniz. SDK yüklemesi de tamamlandığına göre ilk android projesini oluşturabiliriz.
Android Studio ile Proje Oluşturma
Aşağıdaki giriş ekranından Start a new Android Studio Project butonuna tıklayalım.
Daha sonra Proje adı ve paket adı girelim. Proje adında Türkçe karakter olmaması gerekiyor. Paket adını keyfinize göre belirleyin fakat anlamlı olsun.
Daha sonra uygulamamızda kullanacağımız API versiyonlarını belirtiyoruz. Bunu daha sonra Proje içinden de değiştirebileceğimiz için buraya dokunmadan Next diyerek ilerliyoruz.
Empty Activity seçeneğini tıklayarak devam edelim. Eğer Blank Activity seçerseniz manuel olarak bazı ayarları sizin yapmanız gerekecektir. “Add no Activity” seçerseniz de Xml ve Activity dosyalarını sıfırdan oluşturursunuz. Diğer seçeneklerin detaylarına girmeyeceğim.
Activity sınıfına ve karşılığında kullanacağımız xml yani tasarım dosyamıza isim vererek devam edelim ve Finish butonu ile projeyi açalım.
Proje ilk açıldığında görünümü aşağıdaki gibi olacaktır. Soldaki açılır menüyü kendime göre şekillendirdim. Burada hangi buton ne işe yararın detayına girmeyeceğim. Sonraki yazılarımda bir şekilde bunlara değinmiş olacağım.
Umarım faydalı olmuştur. Android konusunda diğer yazılarımızda görüşmek üzere hoşçakalın.